Frame of Chance

Master Thesis
at Dessau Institute of Architecture (DIA),
Dessau-Rosslau,
Germany

Year: 2016-2017

This project is my master thesis. The main focus of the Studio was on Everyday and the main subject was focusing around work&live in today’s city of Berlin.

Part of the studio culture was connected to handwork, model making (mostly using plywood or foam) and case studies. The workflow has been divided into two parts: research and design.

My personal interest lay in unpredictable changes and occasions that take place in the city on a daily basis. A space that once has been a house may become an office, or an office may become a café, maybe somebody opens home atelier or a tattoo salon. How does that affect space? Or, if one day you need 20 m2 for your small business, but later you grow and you need 40-60 m2 or vice versa, and you don’t want to move to another area? How can architecture respond to the necessity of society to customize physical space according to their needs? 

As for the work, my interest was into Independent Makers which I noticed popping out here and there in Neukölln. Most of them were involved in Fashion. I was interested in the following aspects of their work: their craft, economical model and relation to space they are using. I conducted around 7 interviews with different makers in their spaces, where most of them were working and selling their products, or working and living in the same space. In order to learn how do they change or adapt to space, I made notation drawings. These discoveries were put up together in a booklet and served as a basis for formulating my program and speculate on the subject on site. 

The selected site for the project was in multicultural area of Neukölln which brought its own ingredients to the development of the project. Since most of the existing buildings in the area were Mietshauses and most of the makers worked in them, I had a chance to deeply study this typology and learn about its strength and opportunities for diversity that were already being provided in it on one hand, and it’s constraints on the other.

The proposal was a re-visioned Mitshaus typology which was represented by three volumes and two inner courtyards, with public and semi-public access on the ground floor. Circulations were outside with the shared terraces to get in your space. Such an organization provide an opportunity for flexible use of the space and envisioned an opportunity of extending or shrinking the volume that you occupy. It’s important to mention, that at this phase of the project the proposed structure was a prototype and not a final design.

The outcome of the project was compiled in a book, complimented with 3 models (urban fabric 1:500, site model 1:200, the prototype of single-volume 1:100) and exhibition panels which were presented during the finals.